Истината за порнографията – лична история

cristian-newman-141895-unsplash

Гледах към екрана вторачено. “Какво се случва? Защо тези хора са без дрехи?” Не разбирах. “Защо се докосваха така и защо усещах тялото си толкова странно?” Това бяха въпросите на едно единадесетгодишно момиче, което стоеше пред телевизора в къщата на нейна приятелка.

Дори на тази ранна възраст усещах борбата между моята плът и моя дух. Исках да стана, да извърна очи. “Защо не можех да отместя поглед?” Накрая тялото ми не можеше да издържа повече – станах и тръгнах към банята, докато срам, страх и объркване ме заливаха с всяка крачка. Исках да се скрия. Исках някой да ме спаси. Исках да се прибера у дома.

Какво се беше случило? Току- що се бях срещнала със секса за пръв път. В този ден в мен бяха събудени неща, които никога не трябваше да бъдат събуждани. Не знаех какво бях видяла, но картините от екрана щяха да продължат да обикалят в ума ми и да ме посещават ежедневно. Те ме поглъщаха, преследваха ме през пубертета, докато се превърнаха в пристрастяване, което си проправяше път към всички области в живота ми. Това беше една жестока битка, която ме давеше в срам през следващите 18 години.

Порнографията е като огън, който се разпалва, щом се докоснеш до него. Причинява зависимост също като кокаина и оставя своя отпечатък върху живота ти.

До началото на  20-те ми години, несигурността се беше настанила изцяло в живота ми. Борех се с теглото си в гимназията и въпреки че бях свалила доста килограми, в моите очи все още бях пълното момиче, което постоянно беше тормозено. Копнеех да бъда забелязана, да бъда приета и да бъда обичана. Копнеех за интимност – бях минала през няколко ужасни раздели, от които още ме болеше. Когато думите на мъжете, които ми бяха казвали че не съм достатъчна, идваха отново в ума ми или когато се чувствах непривлекателна и самотна, се обръщах към единствената утеха, която познавах – порнографията … и по-точно еротичните романи, които бяха моето “лекарство”.

umberto-del-piano-753114-unsplash

Те бяха единственото нещо, което притъпяваше болката ми. За един кратък момент се чувствах желана, намирах утеха, бях приета и красива. Но само след половин секунда, всичко това приключваше. Удоволствието се превръщаше във вина, утехата в срам, а красотата в отвращение. Вълни на осъждение ме заливаха и ме отделяха от моят най-любим – Исус. В моите очи аз бях провал, бях омърсена и отчаяно исках да се скрия.

Срам: болезнено чувство на унижение, причинено от осъзнаването на неправилно или глупаво поведение.

Врагът е лъжец, който ни заблуждава. Той ще каже и ще направи всичко, за да постави под въпрос кои сме и на кого принадлежим. Когато Адам и Ева съгрешиха, те се скриха. Първоначално те ходеха с Бог, а след това се скриха, засрамени от голотата си, пришивайки листа, с които да се покрият.

Познавайки сърцето на Бащата, мога да си представя колко много Той е обичал да бъде с тях. Представям си Го заедно с тях, ходейки рамо до рамо из градината, показвайки им всичко, което е създал. Обичайки ги. Говорейки с тях. Тяхното присъствие стопля сърцето Му и желанието Му да прекарва време с тях е толкова силно, че щом ги загуби от поглед, Той пита “Адам, Ева, къде сте?” Тогава, в далечината Той чува тези думи : “Чух, че Си в градината и се уплаших понеже съм гол; затова се скрих” (Битие 1:30). Следващите думи от устата на Бог са думи, които пронизват сърцето ми право в десетката: “Кой ти каза, че си гол?” Срамът говори.

umberto-del-piano-753114-unsplash

В моята църква порнографията често се считаше за мъжки проблем, а за секса се говореше рядко. Докато преминавах през моята битка се чувствах толкова сама и това увеличаваше срама, който изпитвах. Виждах, че се отдалечавам от Бог – Той е направил толкова много за мен и въпреки това аз продължавах да потъвам в грях … отново и отново, и отново. Това беше порочен цикъл и аз се чувствах неспособна да отида при Бог.

Въпреки това, Той е Изкупител и ме срещна. Видя ме в болката и срама ми, коленичи до мен и нежно ме докосна, обгръщайки ме с одеялото на Неговата любов. Помня тази вечер толкова ясно! С приятели бяхме на почивка в Хаваи. Точно тогава Господ ме подтикна да започна да пиша за моята борба. Първоначално упорствах, но щом започнах да пиша, оковите започнаха да падат. С всяка дума идваше свобода. Именно тогава намерих сили да споделя за трудностите си с доверен приятел. Моят грях излизаше на светло и тъмнината губеше своето жило. Бог започна да отваря очите ми за това коя съм не само като жена, но най вече като Негова дъщеря. Той очисти и изми със своята благодат най-дълбоките места на моята рана.

Порнографията беше просто временно решение, превръзка за по-голям проблем. Проблем, в който Господ толкова много искаше да ме срещне. Проблем, за който Той умря. 

Ако имаш трудност в тази област, първо разбери следното – ти не си твоят грях. Ти си обичан и не си сам. Моят най-добър съвет към теб е да намериш някого, на когото имаш доверие, да позволиш да бъдеш уязвим и да извадиш на светло това, което е стояло скрито. Въпреки че пробивът е или моментен, или процес, все пак изисква настойничество. Аз поставих твърди граници на това, което позволявах да виждат очите ми и изхвърлих всяка книги и филм със сексуално съдържание.

umberto-del-piano-753114-unsplash

Прекъснах нездравословните взаимоотношения и споделях честно с хората, на които мога да се доверя как се справям. Ако паднех, те го знаеха. В този период заедно с Бог започнах процес, в който се учех как да обичам себе си правилно. Срещах се с изпълнен с Духа християнски съветник, който ме подкрепяше докато преодолявах травмата и заедно разработихме стратегии за посрещане на моите нужди по един здравословен начин.

Свободата е прекрасно нещо! Да се събуждам всеки ден, знаейки че вече не съм вързана от греха бе животопроменящо. В моята слабост, Той ме покри и сега в Него аз съм истински жива. Вече не съм роб, а свободна жена, която с цялото си сърце преследва Онзи, който понесе кръста за нея.

Една личност на име Исус желае да разчупи всяка окова в твоя живот и да ти покаже кой си – Негов син и Негова дъщеря. Той иска да достигне до дълбочината на сърцето ти и да снабди нуждите, които си позволявал на греха да посреща толкова дълго. Той иска да промени нагласи, да излекува болезнените рани и да те освободи от робство, за да ти даде всичко, което е обещал.

Свободата чука на вратата на сърцето ти и Неговите ръце са отворени да те прегърнат. Ще се хвърлиш ли в тях?


Автор: Каръл, 33 години, Куинсланд, Австралия

Превод: Станимир Върбанов

Източник: moralrevolution.com


Още статии като тази прочетете ТУК: 

Пет oчаквания, които съсипват брака

Четири добри и четири лоши причини да се ожениш

Никой не иска да си признае, че сам саботира живота си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *