Как да се справим с болката, когато времето не лекува

kak-da-se-spravim-s-bolkata-kogato-vremeto-ne-lekuva

Много християни се страхуват от болката и се поддават на натиска винаги да окуражават другите и да са вечно усмихнати. В следствие на това хората, които изпитват болка, я избутват навътре в себе си, вместо да се справят с нея. А това води до един живот на агония, в който кървящото им сърце продължава да се трови, а те никога не получават утехата, от която се нуждаят, за да преживеят истинско изцеление!

Това, което остава е едно превързано, но наранено сърце и една душа, която никога не може да просперира!

Нашата култура обича да избягва болката, защото повечето от нас никога не са получили уменията да преминават през трудностите в живота и не знаят как да излязат от процеса на болката изцелени, цялостни и здрави! И още по-лошо – гледаме на болката като на признак, че нямаме достатъчно доверие на Бог!

А резултатът от всичко това е, че неделните разговори се превръщат в един отегчителен ритуал от празни въпроси като “Как си?” и автоматични и лишени от мисъл отговори “Добре съм, благодаря!”, без никой да се спре и да си позволи да бъде уязвим и истински относно вътрешната си борба.

Но разбери това! Исус е казал: “Блажени скърбящите, защото те ще се утешат.” (Матей 5:4).

Казано иначе, да скърбиш е необходимо – това е процесът, който те довежда отново до цялостност! Радостта е плод на Духа, който обитава вътре в нас, така че радостта не е отделена от болезнените моменти в живота. Следователно Бог може да внесе радост дори в най-тежките ни моменти, ако само признаем болката си и Му позволим да изцели болезнените места в сърцата ни.

Като Божии деца ние трябва да се научим как да преминаваме през болката, а не да я крием или пренебрегваме: така ще станем здрави и цялостни личности, които живеят живот, изпълнен с неподправена и искрена радост.

Нека да погледнем 6 практични стъпки как да се справим с болката:

1. Прости на онези, които са ти причинили болка.

Прошката е първата стъпка към преодоляването на болката, но не и последната. Прошката те освобождава от робството и ти дава живот в свобода и мир. Има няколко неща, които трябва да знаеш за прошката. На първо място, прошката е действие на волята ти, а не проявление на чувствата ти. С други думи, когато даваш прошка не е нужно усещането да е хубаво! На второ място, да простиш на някого не те предпазва от това да чувстваш болка когато този човек е наоколо и не означава, че трябва да му имаш доверие. Прошката просто означава, че не желаеш този човек вече да бъде наказан.

2. Промени начина, по който мислиш за болката.

Една от най-грешните представи, които хората имат за болката, е че времето лекува. Това твърдение е много далеч от истината! Ако времето лекуваше, хората в затвора щяха да са най-цялостните хора на света. Преминавайки през много трудности и предизвикателства, съм научил ценността на това да намираш радост сред болката и да гледаш напред с очакване за резултата. Радостта (или обещанието за радост) те прави способен да се изправиш пред невъзможни обстоятелства и ти помага да се чувстваш пълноценен, когато животът е труден. Помни, че Яков ни казва да считаме всичко за радост, дори когато срещаме трудности, заради плода, който тези трудности ще произведат в нас (Яков 1:2-3).

Изключително важно е да промениш начина, по който виждаш изпитанията, болката и устояването, така че радостта в Бога да стане твоята сила през най-тежките сезони в живота ти!

3. Позволи си да скърбиш.

Обратно на популярното мнение, да скърбиш не означава да стоиш в тъмна стая и да размишляваш за агонията си докато останеш разбит и гневен. Това може да е част от твоя процес, но със сигурност не е крайният резултат. Процесът на скърбене, който води до цялостност има начало и край. Ще усещаш как скръбта идва, щом си припомниш за преживана загуба и въпреки това сълзите ще отмиват болката ти докато минаваш през спомените си и миналото заедно. Позволи на процеса на скърбене да върви естествено и да те заведе до цялостност!

4. Анализирай мислите, които те притесняват.

Понякога, докато минаваш през процеса на болката, ставаш толкова стресиран, че мислите ти започват да приличат на деца, които се карат помежду си. Шумът и объркването могат да станат толкова силни, че да ти е почти невъзможно да се фокусираш върху гласа на Бог. Това може да те накара да се чувстваш сам или уплашен. В подобни моменти се налага да се справиш с всяка крещяща мисъл поотделно. Отдели всички проблемни мисли и ги разгледай една по една. Тази стъпка обикновено е най-предизвикателната, защото изисква да отидеш надълбоко и да стигнеш до корените на твоите проблеми. Но да се изправиш срещу болката е единственият начин да намериш истинско решение за нея и в крайна сметка да излезеш от нея победоносно.

5. Заздрави наранените места.

Ако си прекарал целия си живот затворен, защото си се страхувал, че ще бъдеш отхвърлен или наранен, тогава ти предлагам да прочетеш някоя добра книга за границите. Мъдро решение е да слушаш и поучения, които говорят как да изразяваш чувствата си. Започни да изразяваш на глас това, което се случва дълбоко вътре в теб – това е начинът да станеш пълноценна личност във всяка област от живота си.

6. Върни се към собствения си ритъм.

Синът ми Джейсън казва, че да преминеш през болката много прилича на вдигането на тежести – ако вдигаш тежести всеки ден и по цял ден, вместо да станеш по-силен ще скършиш тялото си дотам, че няма да можеш да правиш нищо друго. По същия начин, ако преминаваш през болката си всеки ден и  по цял ден, ще стигнеш до емоционално грохване. Така че, изключително важно е да следваш собственото си темпо. Докато минаваш през емоционални трудности или сезони на стрес, важно е да се храниш здравословно, да се наспиваш добре, да тренираш често и да се забавляваш.

Упорствай в името на свободата! Независимо какви са причините за болката ти, пътят навън е да се гмурнеш навътре! Така ще ставаш все по-добър в това да откриваш болката си, да я комуникираш по един здравословен начин и да изцеляваш душата си.

Възможно ли е да преминеш през болката и в края на процеса да си истински добре? Да!

Лесно ли е? Никак!

Заслужава ли си? Определено!

Заслужава си да преминеш през процеса на болката, за да бъдеш напълно свободен и да тръгнеш по пътя на великата съдба, която Бог има за теб!

Днес се моля, където и да си в този процес, да намериш утеха в гласа на любящия Баща, който те придърпва в обятията Си и говори сила и истина върху теб!


Автор: Крис Валътън

Превод: Филипа Кирилова

Източник: krisvallotton.com


Още статии като тази прочетете ТУК: 

Книги, които всеки мъж трябва да прочете

Способността да приемаш критика: белегът на зрелия човек

Истината за порнографията – лична история

2 thoughts on “Как да се справим с болката, когато времето не лекува

  1. Ивета каза:

    Страхотна статия която прочетох в точния момент! Благодаря ви

  2. Пепа Михова каза:

    Тази статия ми помогна да премина през своята огромна болка. Благодаря Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *