Книги, които всеки мъж трябва да прочете

Мъжество, бащинство и идентичност – области, в които всеки мъж трябва да расте. Ето нашата селекция от заглавия, които ще ви помогнат във вашето пътуване към Божието най-добре за вас като мъж.

1. “Призив към мъжете” на Т. Д. Джейкс

Всички ние сме се съмнявали в Бога – съмнявали сме се и в собствената си стойност в Неговите очи. В тази книга Джейкс представя вдъхновяващите истории на петима мъже от Библията и се стреми да докаже, че Бог ви е създал да бъдете свободни, мощни и целеустремени. Това е духовно четиво за обикновени хора с необикновен потенциал.

2. “Разповийте го и нека си иде” на Т. Д. Джейкс

Никога в историята на църквата не е имало време, когато Бог толкова настойчиво да е провокирал сърцата на мъжете да станат всичко, което Той ги е създал да бъдат и да постигнат всичко, което Той е предвидил за тях.

Тази книга съдържа мощен заряд на изцеление, на възвръщане на мъжа към дадените му от Бога мъжественост, сила и цел.
Докато четете, ще усетите нежната, но и твърда ръка на Исус да отмахва ограниченията, веригите и крепостите, които са съставлявали вашия саван и са ви държали в гроб от неосъществени желания и несбъднати мечти.

3. “Диво сърце” на Джон Елдридж

Всеки мъж някога е бил момче. А всяко малко момче има мечти, големи мечти – мечти да бъде герой, да побеждава лошите, да извършва велики подвизи и да избавя девойката в беда. Всяко малко момиче също има мечти – да бъде избавена от своя принц и заедно да се понесат в дръзко приключение, съзнавайки, че тя е красавицата.

В “Диво сърце” Джон Елдридж приканва мъжете да си възвърнат мъжкото сърце, присъщо на образа на един пламенен Бог. Той приканва и жените да открият тайната на мъжката душа и да се наслаждават на силата и волността, за които мъжът е създаден.

4. “Мъжът в огледалото” на Патрик М. Морли

Книгата „Мъжът в огледалото” се е утвърдила като крайъгълен камък в литературата за мъже. Тя печели престижната награда „Златен медальон” и присъства в списъка на бестселърите 18 пъти. Помогнала е на над З 000 000 мъже да разберат човека, който ги гледа всяка сутрин от огледалото и да знаят как да решат най-трудните 24 проблема, пред които са изправени.

Написана от изтъкнат християнски лидер, тази проникновена книга приканва мъжете да се вгледат внимателно и да проверят своята идентичност, взаимоотношения, финанси, време, темперамент и най-важното – да разберат как да постигнат трайна промяна.

Ако изискванията на живота постоянно ви притискат да бягате все по-бързо и да скачате все по-високо, тази книга е за вас. Тя е изпъстрена с истории, въпроси, които провокират мисленето, библейски проникновения и във всяка глава представя въпроси за размисъл, подходящи за индивидуална или групова употреба. „Мъжът в огледалото” предлага проницателен и прагматичен поглед към това как да заменим „лудата надпревара” с наградата на богоугодната мъжка зрялост.

5. “Максимално мъжество” на Ед Коул

Копнеж на всяка жена е в нейния дом да има мъж с характер. Нужда на всяко дете е мъж с характер да ръководи живота му. Църквата плачевно се нуждае от истински мъже в служението. Църкви, домове, нации – те са силни само толкова, колкото са силни мъжете им.

„Да си от мъжки пол е даденост по рождение. Да бъдеш мъж е въпрос на избор! Това е книга за този избор.”
Бен Кинчлоу – водещ на ТВ шоу „Клуб 700″

„Незаменима книга за всеки човек.”
Хъбърт Елингуд – председател на Комитета за граждански заслуги в САЩ

„Това е книга, насочена към мъжете, но за жените. Когато мъжът се промени – цялото семейство е благословено. Всяка жена трябва да прочете тази книга!”
Г-жа Нанси Коул

Д-р Едуин Луис Коул е международно известен говорител, лектор и автор. Книгите и семинарите му изключително търсени и ценени, поради принципите на истината, излагани с неповторима смелост и прямота. Стандартът за мъжество, за който той говори, е променил живота на милиони хора по света.

6. “Победителите никога не се отказват” на Ед Коул

Стрес, промяна, криза! Всеки човек се е сблъсквал с тях. И понякога си изкушен просто да избягаш от всичко това, нали? Но преди да се откажеш, авторът на бестселъри – Едуин Луис Коул иска да ти напомни, че промените и кризите в живота са нещо нормално. Важното е какво ще направиш, когато се сблъскаш с тях.

Дали предизвикателството пред теб е, че си загубил работата си, имаш проблеми в брака, финансови или други затруднения, Бог може да промени това, което е било за зло и да го обърне за твое добро.

В синтезираните и бързо четящи се глави на тази книга, Ед Коул предлага реални работещи отговори на промените и кризите в съвременния живот.

Ето някои от нещата, които ще научиш:

 • Какво да правиш по време на криза;
 • Как да оставиш старото и да влезнеш в новото;
 • Как да обърнеш кризата в живота си в истински успех;
 • Как да станеш човекът и победителят, който Бог иска да бъдеш.

С помощта на практични съвети силно окуражаване от Библията, „Победителите не са тези, които никога не се провалят, но тези, които никога не се отказват” ще те мотивира да се изправиш пред кризата, да я победиш и да се нaслаждаваш на най-големите успехи в живота си.

7. “Смелост” на Ед Коул

Книгата “Смелост” е предизвикателство за всички, които искат да бъдат шампиони в живота. Младите хора днес са в постоянни битки – физически и духовни. От улиците на Ню Йорк до планините в Непал хората са във война, водена срещу тях от врага на техните души. Днес, повече от всякога преди, мъжете имат нужда от смелост, за да бъдат мъже!

„Смелост“ е книга за мъжеството, отговорността, зрелостта и битките в живота. Единственият въпрос е „Имаш ли достатъчно смелост да я прочетеш?“

8. “Абсолютни отговори” на Едуин Луис Коул

В нашето объркано съвремие, човек дължи своето деградирало поведение, разрушителния стрес и липсата на смисъл в живота – на своята блудна природа.Ако се осмелиш да прочетеш тази книга, от страниците и Ед Коул ще те предизвика:

 • Да оставиш зад гърба си детинското поведение;
 • Да имаш прекрасно семейство;
 • Да откриеш ключа към успеха в работата и бизнеса;
 • Да живееш изпълнен със сила богоугоден живот;
 • Да вземеш живота си в свои ръце и да откриеш още много фундаментални истини, върху които да изградиш живота си.

Мъжеството и христоподобието са синоними, а съдбата на човек се определя от характера му. Още днес можеш да решиш да не оставяш вече блудната ти природа да контролира твоя живот. Можеш да намериш абсолютно решение!

9. “Сянката на мъж” на Рик Бандши

Всеки ден ти виждаш образи – или сенки, представящи идеята за истинския мъж. Те ти казват, че истинският мъж е корав. Той е независим, силен, преуспяващ, неемоционален. Виждаш тези образи навсякъде: по телевизията, в списанията и филмите. Лесно е да повярваш в тях, защото изглеждат толкова реални.

Но както сенките, които ръцете ти образуват на стената, така и тези образи на мъжеството не са истинските модели. Тази книга ви запознава с най-добрия пример на мъжество. Исус не е призрачен или изопачен идеал. В своето пътуване с Него ще откриете какво означава да бъдете истински мъже.

10. “Мъж на място” на Отис Джийн Гибсън

Какво представлява истинската мъжественост? В днешно време идентичността на човека като цяло се превръща в проблем. Ролите на половете стават все по-неясни, размива се дори самото понятие за пол. Настоящата книга има за цел да представи качествата на мъжа, както Бог го е замислил. Информацията за Божия замисъл се съдържа в Библията. На нея се опира настоящият курс по библейска мъжественост.

11. “Характерът на победителя” на Дерек Принс

Докато изграждаш характер на боец и победител, ти все повече и повече ще се уподобяваш на Исус Христос – твоят капитан. Ще придобиеш увереност и ще научиш какво е необходимо да знаеш, за да устоиш до край

Посланието на Бога за всеки човек, който приема предизвикателството, е: „Върви пред Мен и бъди съвършен.” Тази книга ще ти помогне да се справиш с ежедневните изпитания, с които се сблъскваш сега и в предстоящите все по-големи битки.

12. “Призван да победиш” на Дерек Принс

Да намериш своето назначение в Божието царство! Искаш ли да научиш повече за работата, мястото, взаимоотношението и служението, които Бог е отредил за теб? Искаш ли да влезеш в онова особено място на снабдяване, отговорност и привилегия, определени точно за теб – в този живот и във вечността? В състояние ли си да откликнеш на Неговия призив?

13. “Какъв трябва да бъде той” на Води Бокам

Какво ще кажете, когато младежът, седящ в хола ви, с вързан език и потни длани ви помоли за разрешение да се ожени за дъщеря ви? На какви критерии трябва да отговаря той, преди двамата да се съединят в едно за цял живот?

За щастие, Бог ни е дал ясна картина за ролята на съпруга и бащата в дома и в книгата си “Какъв трябва да бъде той, ако иска да се ожени за дъщеря ми” Води Бокам раздробява тази картина на десет желателни качества. Това са качества, които родителите на млади момичета трябва да търсят в бъдещия си зет, а родителите на младежи трябва да се стремят да възпитават в синовете си.

14. “Бъдещи мъже” на Дъглас Уилсън

Колкото и стресиращо да звучи това за нас, нашите момчета са бъдещи мъже.

Когато Теодор Рузвелт водел неделното училище, една неделя се появило момче с насинено око. То признало, че е участвало в сбиване и то в неделя. Момчето обяснило на бъдещия президент, че едно по-голямо момче е притеснявало сестра му и затова е трябвало да се бие. Рузвелт му казал, че е постъпил напълно в реда на нещата и дори му подарил един долар. Енорийският съвет сметнал това за твърде неприемливо и поради тази причина освободил своя темпераментен учител. Каква загуба!

Неверието не може да погледне под повърхността. Неверието потушава, вярата обучава. Вярата взема момчето настрана и му обяснява, че тази част от неговото дело е добра, но другата част пречи на доброто дело: “Ето как можеш да го направиш по-добре следващия път”.

Когато търсим в Писанието модела за мъжественост, който трябва да поставим пред нашите синове, ние ще видим как той е съвършено проявен в живота на Господ Исус Христос. Той е Този, Който поставя пред нас съвършения модел за приятелство, смелост, вярност и почтеност.

15. “Когато добрите мъже са изкушавани” на Бил Пъркинс

Мъжете знаят всичко за нуждата от сексуално непорочен живот. Просто биха искали някой да им покаже как да го постигнат. В една култура, която крещи: “Секс!” от всеки ъгъл, не е ли време някои да поговори честно с християнските мъже как да владеят страстите си и да постигнат святостта, за която копнеят?

16. “Сексът и несемейната душа” на Джак Хейфорд

От началото на книгата „Да аплодираме несемейните” до самия й край „Как да живеем и обичаме в един покварен свят” Джак Хейфорд директно и открито поучава за баланса между целта, смисъла и чистотата като важни аспекти от живота – особено в живота на един несемеен вярващ.

Филми от типа „Сексът и градът” са отражение на днешната реалност, която залива съзнанието ни с объркващи и погрешни послания относно значението и смисъла на живота на несемеен. Най-разрушителното от тях е твърдението, че лесното, авантюристичното, случайното или безразборното „отдаване” на сърцата, телата и умовете ще ти донесе любов, приемане и вероятен успех без това да доведе до сериозни последствия.

С любяща, пасторска грижа (прозираща в топлите му думи „имам голямо доверие в несемейните и нямам никакво съмнение, че върху техния живот има призив и животопроменящи цели”) Хейфорд очертава ясна граница между позитивното и негативното – утвърждава носещата живот истина като отхвърля осъдителното, лишаващо от жизненост объркване. Неговото поучение за това, как „целта и силата в живота” се възпрепятстват, когато понятието „сексуалната чистота” е подценявано и осмивано, е отправено с непревзетост и нерелигиозност. То е призив към всеки, който искрено желае и търси пълната мяра и динамика на сексуалната самодисциплина. Напълно възможно е животът на един несемеен човек да бъде изпълнен със свобода и удовлетворение: „Сексът и несемейната душа” разкрива пътя за постигането му.

17. “Фатално привличане” на Джак Хейфорд

Пастор Джак Хейфорд представя на преден план отговор на въпроса защо сексуалните грехове са по-тежки от останалите. Причината за това не е защото за Бог е по-трудно да ги прости, а защото те са по-пагубни на личностно и междуличностно ниво. Сексуалните грехове са тези, които не само нараняват другите, но и пречат на личностното израстване на човека като последовател на Исус Христос.

С прямота, но и със състрадателност, пастор Хейфорд проникновено говори на сърцата и на душите на хората, които са се поддали или са били наранени от сексуалната неморалност, както и на онези, които биха искали да помогнат на другите да намерят цялостност и възстановяване.

Във “Фатално привличане” пастор Хейфорд предлага необходимите средства от реалния свят за практическото прилагане на библейската мъдрост, за да бъдат донесени надежда, изцеление и възстановяване от сексуална злоупотреба на всеки човек, който искрено търси Божията воля за своя живот.

18. “Анатомия на съблазняването” на Джак Хейфорд

Как можем да разпознаем и победим изкушенията, които ни атакуват ежедневно? В “Анатомия на съблязняването”, пастор Хейфорд говори открито за капаните на сексуалното и морално изкушение и подготвя читателя как да прилага на практика библейската мъдрост, за да остане верен на убежденията си и да не отстъпва от позицията си на Христов последовател. Когато изкушението почука, бъдете готови да го посрещнете с предваритрелно обмислени решения, готови да се защотите чрез духовно благочестие, приели за своя сила истината и всякога поставили очите си на Бога.

19. “Истината за секса” на Кей Артър

Птиците го правят. Пчелите го правят. Включи телевизора, влез в Интернет или отиди на кино и ще останеш с чувството, че всеки, като че ли само това прави. Съвременната култура е възприела разбирането, че сексът не е нищо друго, освен една физиологическа нужда, която е толкова насъщна и безобидна, колкото глада и жаждата. Но така ли е в действителност? А може би търгуваме с една лъжа, която бързо разяжда и душите, и обществото ни?

Когато стане въпрос за секс, не бива да се самозалъгваме, че можем да пренебрегваме указанията на Производителя и да избегнем лошите последствия от това. Ето защо, всички хора, независимо дали са млади или възрастни, женени или не, имат нужда да знаят Истината за секса.

Книгата представя едно задълбочено и завладяващо изучаване на темата за секса и служи като противоотрова на светските изкусни и коварни лъжи. Вие ще научите:

 • Защо Бог създаде секса;
 • Какво се случва, когато не следвате установения от Него ред;
 • Защо е важно да се запази девствеността;
 • Какви са последствията от извънбрачния секс;
 • Как можете да се възстановите, ако сте пострадали поради това, че вие или някой друг не е спазил Божиите предписания.

С тези познания идва и способността за устояване срещу притегателната сила на изкушенията. Без значение какво е миналото ви – дали сте останали сексуално чисти или пък сте преживели болката от злоупотребяването с Божия ценен дар – бъдете уверени, че ще бъдете изцяло погълнати от тази книга и животът ви ще бъде променен с разкриването на Истината за секса.

20. “Езикът на сексуалността” на д-р Гари Смоли и Тед Кънингам

Знаете ли формулата за страхотен секс? Има тайна формула за най-невероятния секс, който може да имате, но няма да намерите рецептата на страниците на популярните списания. Ще научите:

 • Кои са шестте нива на общуване и как да задълбочите връзката си с вашия партньор;
 • Кои са трите големи очаквания, свързани със секса и как да скъсите пропастта между очакванията и реалността;
 • Как да се избавите от хищниците, които дебнат, за да съсипят страхотния ви сексуален живот;
 • Тайната формула за пълноценен секс.

21. “Неустоимият съпруг” на Ед Коул

Ние всички трябва да бъдем истински мъже! Мъже, които не се носят по течението, а вземат решения, държат на убежденията си, признават грешките си, посрещат открито трудностите в живота, а когато е необходимо – признават, че имат нужди.

В тази откровена и изпълнена с истини книга, Ед Коул дава безценни съвети и практични насоки, които ще ти помогнат да избегнеш капаните и покварата на днешната култура, и да тръгнеш по пътя към изграждането на неразрушим брак, към това да станеш „неустоим съпруг“.

Ако искаш да живееш живот в пълнота и да изградиш стабилно семейство, ако си готов да се изправиш очи в очи с реалността и да погледнеш сериозно на себе си отвъртре навън – то тогава тази книга е за теб!

22. “Партньори за цял живот” на Дерек Принс

Имаш ли успешен брак – такъв, който ти носи истинско щастие и удовлетворение? Или, ако не си женен, какво ще кажеш за приятелите си? Успехът на брака не зависи от отсъствието на напрежение или проблеми. Той зависи от установяването на такова взаимоотношение, което може да преодолее тези напрежения и проблеми. Ключът за установяването на такова взаимоотношение се намира в Библията. Когато библейските истини бъдат приложени чистосърдечно и правилно, те дава резултат.

В тази насърчителна книга Дерек Принс разкрива, че е напълно възможно да имаш успешен брак. Бракът е тайна, която повечето хора не знаят, но добрата новина е, че тя може да бъде научена.

23. “Съпрузи и бащи” на Дерек Принс

Какво е необходимо, за да бъдеш успешен съпруг и баща! В тази книга Дерекс Принс учи мъжете как да благославят най-близките до тях хора – съпруги и деца.

Авторът на много бестселъри Дерек Принс често е заявявал, че отсъстващи или незаинтересовани, мъжете са проблем номер едно в обществото. Неговото прозрение по темата за ролята на съпрузите и бащите често е цитирано от високоценени лидери. В тази книга Дерек представя решителни напътствия за всеки мъж, който иска да бъде благочестив съпруг и баща! В нея мъжете ще намерят точно това, което искат да знаят – не неосъществими теории или повлияни от културата на обществото решения на проблемите, а простата истина за това, което Библията казва за съпрузите и бащите.

24. “Бащинство” на Дерек Принс

Липсата на самоличност е един реален проблем днес. Разрушените взаимоотношения между родители и деца довеждат до криза на личността.

В своята книга Дерек Принс обяснява взаимоотношението на Бог с нас като баща. Човешкото бащинство е предназначено да отразява това взаимоотношение. Бащинството, в известен смисъл, е най-богоподобното качество, което човек може да притежава. То е най-високото постижение на един мъж. Добрият баща ще подражава трите основни служения на Христос – като свещеник, пророк и цар.

Готови ли са бащите днес да поемат отговорност за своите семейства? Тяхното решение ще определи съдбата на нацията.

25. “Силата на родителя в молитва” на Сторми Омартиан

Защо да оставяме децата си на случайността, когато можем да ги оставим на Бог?

В настоящата книга Сторми представя в 31 глави накратко, какво означава да се молим за детето си през различните етапи от живота му – още от ранното детство до зряла възраст. Можете да се научите да се обръщате към Бащата на всички деца, Бог, и да оставяте всяка подробност от живота на детето си в Неговите ръце, за да се грижи Той за тях с любов.

Темите, които се засягат в тази книга, са:

 • Безопасност
 • Развитие на характера
 • Напрежение при съперничеството
 • Училище
 • Брак
 • Приятели
 • Взаимоотношения с бог
 • Семейни взаимоотношения
 • Зряла възраст
 • Избор на кариера

Независимо дали детето ви е на три години или на тридесет и три, никога не е прекалено късно да откриете радостта от това да бъдете част от изпълнението на Божия план за живота му. Да бъдеш идеалният родител не означава да си съвършен, а да постоянстваш в молитва за децата си.

26. “Татко, обичай ме” на Александър Урумов

“Бъди бащата, какъвто си искал да имаш.”

“Каквото и да (не) направим, то ще бъде пример за нашите деца.”

“Един баща е най-близо до звездите, когато носи детето на раменете си.”


Още статии като тази прочетете ТУК: 

Способността да приемаш критика: белегът на зрелия човек

Истината за порнографията – лична история

Пет oчаквания, които съсипват брака

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *