Пет oчаквания, които съсипват брака

brak-ochakvania

Едно от ранните неизказани очаквания на Тери за брака беше, че аз ще помагам в домакинската работа.

Скоро след като се оженихме, бяхме поканили приятели на вечеря. Забелязах, че тя беше притеснена с приготовленията и й предложих да помогна. Бях доволен от това колко поласкана беше тя от предложението ми и се поздравих за моята чувствителност и доброта. След което запретнах ръкави и се заех с работата, която ми изглеждаше най-важна – да наредя книгите на рафта по азбучен ред. Въпреки че днес и двамата се смеем на ситуацията, на Тери тогава никак не й беше до смях. Това беше едно от ранните ни открития за това колко лесно може да се сблъскат очакванията в брака.

Разминаванията в очакванията и последвалите недоразумения, поставят двойката на един безспирен поток от разочарования. При брачното консултиране, ние почти винаги откриваме, че разочарованията в брака често идват от нереалистични или неизказани очаквания, които партньорите имат един към друг.

Разочарованията в брака често идват от нереалистични или неизказани очаквания.

Разбира се, не всички очаквания са погрешни или нереалистични. Но повечето от тях се базират на нашата гордост и себичност. Ако не се научим да ги разпознаваме, те ще ни карат да се чувстваме огорчени към нашите партньори.

Срещаме неотговорени очаквания в цялото Писание. Понякога те са грешни очаквания към Бог;  понякога – нереалистични очаквания към другите. Но един от класическите примери за грешни очаквания се намира в 4 Царе, Глава 5, където четем, че сирийския капитан Нееман да отива при пророк Елисей, за да се излекува от проказа. Нееман пристига с голям антураж, но Елисей просто изпраща слугата си до вратата с инструкции до Нееман да се потопи седем пъти в калната река Йордан. Това било прието от Нееман за липса на почит, обидил се и напуснал къщата на Елисей “гневен” – гневът е класически показател за непосрещнати очаквания.

adi-goldstein-713697-unsplash

Забележете отговора на Нееман:

“А Нееман се разгневи и си отиде, като каза: Ето, аз мислех, че той непременно ще излезе при мен, ще застане и ще призове Името на ГОСПОДА, своя Бог, ще помаха ръката си над мястото и така ще изцели прокажения.” 4 Царе 5:11

За щастие, Нееман наистина се смирил пред наставленията на Елисей и преживял чудотворно изцеление от Бог. Но помислете за първоначалния му отговор: Ето, аз мислех…”

През годините съм срещал много нереалистични очаквания. Те обикновено започват с фразата: “Но аз си мислех…”


Ето някои от най-често срещаните:

  1. Но аз си мислех, че бракът ще ме направи щастлив/а.

Лесно е, особено за хора, които не са все още женени или имат проблеми в брака, да превърнат брака в свой идол, като вярват, че “перфектният партньор” е отговор за всички нещастия в живота. Това очакване поставя огромно напрежение върху другия партньор. Никой човек не е идеален и не може да стане единственият ти източник на щастие. Само Исус може да ти даде постоянно удовлетворение.

  1. Но аз си мислех, че партньорът ми ще посреща всичките ми нужди.

Фокуса върху собствените ти нужди може само да съсипе брака. Всеки съпруг има свои уникални нужди, както и всяка съпруга. Ефесяни Глава 5 говори за индивидуалната природа на нуждите на всеки партньор в брака. Апостол Павел наставлява съпругите да почитат съпрузите си, а съпрузите – да обичат съпругите си. Не пропускайте очевидното – заповедта към всеки партньор е да посреща нуждите на другаря си, а не да се фокусира върху своите собствени.

Да се фокусираш върху собствените си нужди, може само да съсипе брака ти.

  1. Но аз си мислех, че той/тя ще се промени след сватбата.

Да се ожениш за някого с очакването, че той/тя ще се превърне в различен човек след сватбата е неприемливо и нечестно. Бракът не е магически носител на промяна, който трансформира човека. Преди да сключиш брак, задачата ти е да си сигурен, че искаш да се ожениш за този, на когото можеш да се довериш. След като се ожениш, целта е да работиш върху това да разбираш и обичаш човека, за когото си се оженил.

alex-bocharov-448497-unsplash

  1. Но аз си мислех, че ако намеря правилния/ата, бракът ще е лесен.

Добрите бракове изискват работа. Изисква се изработване на добри умения за да разбираш партньора си и да го/я почиташ и обичаш. Един партньор, който копнее бракът му да е здрав, мисли за другаря си често и постоянно инвестира във взаимоотношението си с него.

  1. Но аз си мислех, че в добрите бракове никога няма трудности.

Всъщност няма брак, който да не премине през трудности. Понякога дадена двойка се изненадва от трудностите в брака си. Това грешно очакване ги води да предполагат, че с брака им вече е свършено. Ако се изправиш пред подобни предизвикателства и вярваш, че всяка трудност може да бъде преодоляна чрез Божията благодат, чрез библейските истини, както и чрез мъдър съвет от страна на опитни съветници;  ако пазиш твърдото намерение да заздравиш връзката си,  ти ще преминеш през тях. И не само ще преминеш, но дори ще си по-силен и по-зрял накрая.

Когато се чуеш да казваш: “Но аз само си мислех…”, това е показател, че си имаш работа с непосрещнати очаквания и незрялост. Егото ни казва, че единственият начин да превъзмогнем незадоволените ни очаквания е нашият партньор да се промени и да превърне тези очаквания в осъществени желания. Словото ни казва, че има и друг начин. Пътуването до щастието в брака не се състои в настояването другият партньор да се промени. Но в това да се учиш да променяш мисленето си, като позволяваш Христовия ум да го променя.

“Имайте в себе си същото съзнание, което беше и в Христос Иисус; Който, като беше в Божия образ, пак не счете, че трябва твърдо да държи равенството с Бога, но се отказа от всичко, като взе на Себе Си образ на слуга и стана подобен на човеците, и като се намери в човешки образ, смири Себе Си и стана послушен до смърт, даже смърт на кръст.” Филипяни 2:5-8

Светът ни настройва да очакваме наготово; да стане бързо и лесно.  Бляскави реклами, консуматорски маркетинг, курорти, увеселителни паркове казват: “Ти заслужаваш повече, нека ти го дадем.” Въпреки това, светът не успява да задоволи нашия дълбок глад. Колкото по-високи са очакванията ни, толкова по-малко задоволяваща става реалността.

Искате ли да трансформирате брака си? Оставете егоистичните очаквания на кръста и издигнете очакването, което Самият Божий Син възпита в Себе Си  – очакването да служиш.

Автор: Пол Чапъл

Превод: Филипа Калоянова

Източник: churchleaders.com


Още статии като тази прочетете ТУК: 

Четири добри и четири лоши причини да се ожениш

Никой не иска да си признае, че сам саботира живота си!

Най-ценният отговор на татко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *