Същността на Рождество: нека не празнуваме без Рожденика

Утре е един от най-чудесните християнски празници – Рождество Христово. Виждаме красива украса навсякъде: по улиците, магазините, домовете ни. Усеща се празничната атмосфера и трепетното очакване на празничните дни.

Въпреки приповдигнатия празничен дух, повечето от нас, затрупани от работа, ангажименти и гонещи крайни срокове, сме  преуморени и изтощени. Така насладата от предстоящия празник лесно може да се превърне в допълнително бреме. Избирането на подаръци за любимите ни хора или плановете за пътуване при близки роднини вече не ни носи вълнението за предстоящия Празник, а  допълнителен стрес.

В себе си се питаме „Това ли е смисълът на Рождество?“

Рождество не е в забързания график с ангажимент, в безкрайния списък със задачи, а в спокойствието, топлината и уюта на семейството.

Същността на Рождество може да бъде открита когато поспрем за малко, отдалечим се от стреса и натовареното ежедневие и изберем да бъдем с близките ни хора.

Същността на празника не е в подаръците. Ние можем да подарим нашето присъствие, време, внимание, обич и грижа, да стоплим сърцата на любимите хора около нас, да се посмеем с тях, да създадем спомени. Това е по-ценно от всеки друг подарък.

Рождество е прекрасен момент, в който да отделим време, да притихнем и да си припомним добрината на Бог към нас. В ежедневието ни, гонейки онова, което искаме, а нямаме, забравяме това, което имаме и с което сме благословени. Рождество е време за благодарност. Ако си направим благодарствен списък за всяко добро и всяко благословение, което имаме в живота си, ще видим колко щедър и добър е бил Бог към нас!

Най-важното – какво точно празнуваме  на този празник? Нека наред с приготовленията за празника и времето със семейството ни, не забравяме, че празнуваме рождения ден на Исус, Нашият Господ и Спасител!

„Ето девица ще зачене и ще роди син; и ще го нарече Емануил, което значи: Бог с нас“ (Евангелие на Матей 1:23).

Това е скъпоценен дар от Нашия Небесен Баща за всеки човек на тази земя, израз на Неговата любов, която не познава граници и на Неговото желание да е близо до нас, защото Той не е далечен Бог.

Нека украсяваме домовете си; нека избираме подаръците; нека бъдем с любимите ни хора! Но нека това Рождество не премине без да сме поканили и почели Рожденика Исус.

На Рождество обърни погледа си към Исус и преоткрий колко прекрасен е Той!

„Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; и управлението ще бъде на рамото Му; и името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира“ (Исая 9:6)

Това е подаръка, който искрено ще Го зарадва!

Автор: Станимира Ганчева

Редактор: Веселина Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *