Хелоуин: що за празник е това и какво казва Библията по въпроса?

хелоуин

Хелоуин е нов за България празник, но вече си проправя път като традиционен ежегоден празник. На този ден става особено популярно да се събират групи младежи, които се преобличат в подходящи за случая костюми, търсейки различно от познатите забавления.

На пръв поглед Хелоуин може да се приеме за изключително безобиден празник. Обикновено в нашето съзнание свързваме празниците с това, че за кратко време намираме някакво разнообразие, повод да се съберем и видим с наши близки и приятели. Празниците са и трапези, гости и време за забавление.

Когато обаче не вникваме в същността на конкретния празник, в неговото значение, символика, история, ние можем да позволим да бъдем заблудени – да празнуваме и почитаме нещо, без дори да го разбираме и да допуснем влияние, за което не сме подозирали. А празниците имат своето значение!

Хелоуин, например, е вторият по популярност празник след Рождество. Всяка година за него се харчат над 15 милиарда долара, а над 400 милиона долара се дават за костюми.

Но … какво представлява Хелоуин?

1. Хелоуин (от англ., ‘halloween’) е празник, който се чества в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. По традиция, на този празник е прието да се носят страшни костюми и тиквени фенери, с които да се плашат злите духове (сенките на починалите), които в в тази конкретна нощ излизат на земята и търсят живи тела, в които да се вселят. Колкото по-страшен е костюмът, толкова по-лесно ще успееш да “преживееш” тази нощ.

2. На вечерта на Хелоуин се обикалят съседите, които трябва да дават бонбони и дребни сладки, за да не станат “жертва” на нечия шега. Традицията е свързана именно с поверието, че ако почерпиш “страшния” гостенин (злия дух), той ще те остави на мира. Популярната фраза, с която децата чукат на вратата на съседите е “Trick or Treat”, което буквално означава “Лакомство или пакост” или “Почерпи ме, ако не искаш да ти напакостя”.

3. Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак (Jack-o’-Lantern) и е кръстен на ирландски пияница, който бил грешник и не можел да отиде в Рая. Заради сделка с дявола, обаче, не можел да отиде и в ада и затова обикалял с въглен в издълбана ряпа по света, в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата била заменена от тиква.

4. Скелетите са един от символите на Хелоуин, защото се смята, че по време на Хелоуин дяволът обикаля около къщите, тракайки с кости от пръсти на мъртъвци. Ето защо един от костюмите, който най-често се използва е именно този на скелет.

хелоуин-черепи

5. В нощта на 31 октомври е много популярно да се разказват истории за призраци или за къщи, обитавани от духове, от които е достатъчно само да избягаш, за да се разминеш с опасността, тъй като призраците се привързват към домовете, които обитават и не желаят да се разделят с тях.

6. Вещиците и магьосниците присъстват задължително на Хелоуин със своите островърхи конусовидни шапки, наметала и метли. Причината е, че на Хелоуин се смята, че вещиците могат да се движат безпрепятствено навсякъде, тъй като тази нощ е изцяло във властта на тъмните сили.

7. Спътниците и помощниците на вещиците са черните котки, за които се твърди, че притежават своя собствена сила и магически способности. В редица култури котката се смята за единственото живо същество, което е способно да проникне в света на мъртвите и да се върне невредимо.

Историята на Хелоуин през вековете

V век пр.н.е. – Келтите чествали празника Самхейн в края на октомври. Те смятали, че тогава духовете и демоните обикалят земята повече, отколкото през останалата част от годината.
I век – Римляните победили келтите и възприели спиритическите ритуали на Самхейн.
VII век – Смята се, че папа Бонифаций IV установил годишното честване на Вси Светии в памет на мъчениците. Старата английска дума “халоу” (hallow) означава “светец”. Вси Светии (All Hallows’ Day) е празник, на който се почитат мъртвите светци. Вечерта преди Вси Светии (All-hallow-even) по-късно била наречена накратко Хелоуин (Halloween).
XI век – 2 ноември е определен за датата, на която се отбелязва Денят на мъртвите.
XVIII век – Името Хелоуин се появява за първи път в печатно издание.
XIX век – Хиляди емигранти от Ирландия пренесли в САЩ своите обичаи на Хелоуин, които след време се смесили с подобни обичаи на емигрантите от Великобритания и Германия, а също и от Африка и други части на света.
XX век – Хелоуин става официален празник в САЩ.
XXI век – Търговията, свързана с Хелоуин се превръща в индустрия, носеща милиарди долари.

Истината за Хелоуин

Хелоуин и някои празници, подобни на него (макар и с различни имена), се отнасят до едно и също –  връзката с духовния свят, част от който са духовете на умрелите, феите, вещиците и дори дяволът и демоните. Честването на Хелоуин и подобните на него празници може да се възприеме просто като забавление и начин децата да развихрят въображението си. За мнозина обаче тези празненства не са безобидни заради произхода им.

Какъв е произходът на някои от обичаите и символи на Хелоуин?

Вампири, върколаци, вещици и зомбита: Отдавна тези същества са свързвани със света на злото. Библията ясно посочва, че трябва да се противопоставяме на злите духовни сили, а не да празнуваме с тях: “Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места.” Ефесяни 6:12

Лакомства: Някои келти носели страшни костюми, за да може скитащите зли духове да ги помислят за едни от тях и да ги оставят на мира. Други се опитвали да ги умилостивят със сладкиши. През Средновековието католическата църква в Европа възприела някои местни езически обичаи и накарала своите привърженици да ходят от къща на къща, облечени в костюми и да искат малки подаръци. Накрая този обичай се превърнал в традицията на Хелоуин “Trick or Treat”“Лакомство или пакост”.

Костюми: Келтите носели страшни маски, за да не бъдат разпознати от злите духове. Църквата постепенно обединила езическите обичаи с обичаите на Вси Светии. След време празнуващите започнали да ходят от къща на къща, маскирани като светци, ангели и дяволи.

Носенето на костюми през този ден е една от най-големите заблуди, в които хората са въвлечени. След като изкуши Ева и Адам да ядат от плода, чрез лъжата и измамата си, дяволът подмени тяхната идентичност. Носейки костюми хората отварят врата за влияние върху идентичността им. Дяволът е изкусен в подлъгването и вкарването на съмнение в хората относно тяхната идентичност. В Матей 4 е описано как той се опита да изкуши и да подложи на съмнение самоличността на Исус, като му зададе въпроса: “Ако си Божий Син”. Много християни обличат хелоуински костюми и дефилират, без да осъзнават какво означава този акт.

Тиква и тиквени фенери: Целта на фенерите била да гони злите духове. През ХІХ век в Северна Америка тиквата заменила ряпата, понеже била по-разпространена и лесна за дълбаене.

Какво казва Библията?

“Да не се намира между тебе някой, който да прекара сина си или дъщеря си през огън, никой чародей, астролог, гадател, или омаятел, никой баяч, запитвач на зли духове, врач, или запитвач на мъртвите.” Второзаконие 18:10-11

“Да се не отнесете към запитвачите на зли духове нито към врачовете; не ги издиряйте та да се осквернявате чрез тях. Аз съм, Господ вашият Бог.” Левит 19:31

“А делата на плътта са явни. Те са блудство, нечистота, сладострастие, идолопоклонство, чародейство, вражди, разпри, ревнувания, ярости, партизанства, раздори, разцепления, зависти, пиянства, пирувания и тям подобни; за които ви предупреждавам, както ви и предупредих, че които вършат такива работи, няма да наследят Божието царство.” Галатяни 5:19-21

Предвид казаното дотук, мъдро е да се замислим за опасността от честването на Хелоуин!

Тъжната новина е, че поради незнание, все повече християни празнуват този празник. Хелоуин е празник на дявола и той обича, когато християните празнуват този празник, защото така отварят врата за влияние и проклетия до 4-5 поколения. Как става това? Когато ти празнуваш този празник, ставаш пример, който следват твоите деца и внуци … и така поколения след поколения, без да осъзнават сериозността на последствията.

Хелоуин е капан, в който хората (без да знаят или разбират) участват – тържество и празник в поклонение на Сатана. Целта му е да държи хората далеч от това, което Исус направи за тях на кръста: “Но казвам, че онова, което жертвуват езичниците, жертвуват го на бесовете, а не на Бога; но аз не желая вие да имате общение с бесовете. Не можете да пиете Господната чаша и бесовската чаша; не можете да участвувате в Господната трапеза и в бесовската трапеза.” 1 Коринтяни 10:20-21

Лъжите и измамата може да изглеждат на пръв поглед безобидни, добри или готини, но 2 Коринтяни 11:14 казава: “И не е чудно, защото сам Сатана се преправя на светъл ангел; така че не е голямо нещо, ако и неговите служители се преправят на служители на правдата. Но тяхната сетнина ще бъде според делата им.”

Този празник носи страх, който посява семената си в душите на хората. Когато Бог посещава хората си, първите думи, които казва са: “Не се страхувай!”

“А Исус, като чу това, му отговори: Не бой се” Лука 8:50

“След тия събития, дойде Господното слово на Аврама във видение и каза: Не бой се, Авраме; Аз съм твой щит, наградата ти е извънредно голяма.” Битие 15:1

“И Бог чу гласа на момчето; и ангел Божий извика към Агар от небето и рече й: Що ти е, Агар? Не бой се, защото Бог чу гласа на момчето от мястото гдето е.” Битие 21:17

“И Господ му се яви през същата нощ и рече: Аз съм Бог на баща ти Авраама; не бой се, защото Аз съм с тебе, ще те благословя и ще умножа твоето потомство, заради слугата Ми Авраама.” Битие 26:24

“Подир това Господ рече на Исуса: Не бой се нито се ужасявай.” Исус Навин 8:1

“Не бой се, защото Аз съм с тебе; Не се ужасявай, защото Аз съм твой Бог; Ще те укрепя, да! ще ти помогна. Да! ще те подпра с праведната Си десница.” Исая 41:10

“А Исус веднага им проговори, казвайки: Дерзайте! Аз съм; не бойте се.” Матей 14:27

“А Исус се приближи при тях, допря се до тях, и рече: Станете, не бойте се.” Матей 17:7

“Не бойте се нито се страхувайте; Не възвестих ли ти Аз от древността, и ти показах това? И вие сте Ми свидетели, – Има ли бог освен Мене? Наистина няма канара: Аз не познавам такъв.” Исая 44:8

“Затова не бой се, служителю Мой Якове, казва Господ, Нито се страхувай, Израилю; Защото, ето, ще те избавя от далечната страна, И потомството ти от земята гдето са пленени; И Яков, като се върне, ще се успокои и си почине, И не ще има кой да го плаши.” Еремия 30:10

“Но не бой се, ти, служителю Мой Якове, Нито се страхувай, Израилю; Защото, ето, ще те избавя от далечна страна, И потомството ти от земята, гдето са пленени; Яков ще се върне, ще се успокои, и ще си почине, И не ще има кой да го плаши.” Еремия 46:27

“И ангелът каза: Не бой се, Мария, защото си придобила Божието благоволение.” Лука 1:30

Благодарение на жертвата на Исус на кръста, днес имаме достъп до мира на Бога. Това е, което Той иска да ни даде – да бъдем в мир с Него и да имаме мир в себе си. Това е безплатен подарък, който можем да получим като поканим Исус в сърцата си!


Източници:


Още статии като тази прочетете ТУК: 

5 начина да направим връзката с децата си наш приоритет

Как да се справим с болката, когато времето не лекува

Книги, които всеки мъж трябва да прочете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *