Четири добри и четири лоши причини да се ожениш

nathan-dumlao-576657-unsplash

Когато двама души ми кажат, че ще се женят,  не бързам да поднасям своите поздравления и благословии. Това може да звучи грубо, но натрупания с годините опит ме научиха, че двойката може да планува женитбата си върху правилни или неправилни мотиви. В моите първоначални разговори със сгодени двойки задавам доста въпроси, които ми помагат да разбера защо те са решили да си кажат „Да”.

Ето четири неправилни причини, поради които хората искат да се оженят:

1. ВЛЮБЕНИ СМЕ!

Когато Шери и аз бяхме млади родители, трябваше да отида до автокъща, за да избера нов семеен автомобил. Там видях едно красиво Шеви Камаро. Бях незабавно пленен и ангелски хор запя в ушите ми! Нямаше значение, че се нуждаехме от кола с повече от две места, която да посреща нуждите на растящото ни семейство – аз трябваше да имам тази кола и я закупих още същия ден. За кратък период от време установих, че колата има много проблеми. Скъпи проблеми. След като хвърлих доста пари по нея, трябваше да погледна истината в очите и я смених за кола, каквато трябваше да взема още в началото.

Не съм против човек да бъде влюбен. Но казвам, че това е недостатъчна причина да се встъпи в брак. Странно, но факт – това всъщност е причина номер едно, поради която хората се женят. Какво се случва всъщност? Много хора се отнасят към партньора си като към автомобил, който да „изпробват” преди брака и да го сменят, когато се досадят от него. Това са избори, които хората оправдават с извинението, че са се влюбили и после са разлюбили човека. Основната идея: влюбването не е добра основа за устойчив брак.

Влюбването не е добра основа за устойчив брак.

2. ОСТАРЯВАМ И НЕ ИСКАМ ДА БЪДА САМ.

Веднъж попитаха една приятелка как се справя с желанието си за брак като жена в своите напреднали тридесет години. Част от нейния отговор беше: „Предпочитам да съм сама, отколкото да бъда с някого и да мечтая да бъда сама”. Помислих си: “Ето това е жена, която наистина внимава”.

Предпочитам да съм сама, отколкото да бъда с някого и да мечтая да бъда сама.

Да търсиш подходящия партньор  наистина не е лесно, разбирам това. Но сърцето ми се къса когато видя хора, чакали вярно с години, които изведнъж решават да се хвърлят във връзка и създадат семейство с човек, който е съгласен и на разположение, просто защото биологичният им часовник тиктака или се чувстват самотни. Някои от най-самотните хора са тези, влезли в брак с мотивацията да се избавят от самотата си. Това е много болезнен урок.

3. ТОЙ/ТЯ МЕ ИЗБРА!

everton-vila-139333-unsplash

При срещата си с двойка за предбрачно консултиране, мога да предусетя „бъдещата катастрофа“ от далеч, когато на молбата ми мъжа да опише своята любима, чуя нещо от рода на: “О, тя е секси. Обича ме. Наистина обожавам факта, че ме обича. Това е любимото ми нещо в нея. Тя можеше да има всеки друг, но избра мен. Аз съм такъв късметлия.”

Бих искал да кажа, че подобни отговори се срещат рядко, но не мога. Когато не чуя нещо подобно на това, че мъжът избира жената заради самата нея; защото тя е единствената, която той иска, мога да заключа с голяма убеденост, че връзката е крехка. Какво би се случило, ако неговата жена след време спре да му показва същото ниво на обожание, каквото е показвала по време на годежа? Какво би се случило, ако някоя по-секси” се появи и също го избере?

Да градиш брака си върху чужд избор е същото като да го градиш върху безотговорност.

4. НИЕ СПИМ И/ИЛИ ЖИВЕЕМ ЗАЕДНО.

Да правиш секс и/или да живееш с някого преди брака може да е стандарт в съвременната култура, но никога няма да бъде Божият модел за брака. Ако вече сте направили избор да не почитате Неговия модел във връзката си, то женитбата няма автоматично да реши проблема,  който вашия избор ви е донесъл.

Единственото истинско разрешение за всяка ситуация в живота ни, в която не сме почели Божия начин, е покаянието. Ние трябва да позволим на Бог да огрее със Своята светлина върху всяко наранено от недоверие и грешни убеждения кътче в сърцето ни, довело ни до съгрешаване и да придобием променено от Него сърце. Само чрез благодатта, получена в резултат от покаянието, една двойка може да изчисти бъркотията от своите погрешни сексуални избори и радостно да изгради обновено взаимоотношение, а след това и брак, според добрите Божии граници за здрав и доживотен завет.

Само чрез благодатта, получена в резултат от покаянието, една двойка може да изчисти бъркотията от своите погрешни сексуални избори.

Кои са правилните причини за женитба? Ето четири от тях:

1. НИЕ СМЕ ИСТИНСКИ ВПЕЧАТЛЕНИ ОТ ХАРАКТЕРА НА ДРУГИЯ.

Бракът е посвещение, което идва със своите отговорности. Кое може да те убеди, че даден човек би бил способен да направи това посвещение и да носи тези отговорности? Характерът. Когато двама души показват един на друг с постоянство, че са тези, които казват;  че спазват посвещението си към Бога и към другите; че общуват с респект и правят достойни избори, дори когато са наранени или уплашени, то такива хора могат да си имат доверие, когато изговарят брачните си клетви.

2. И ДВАМАТА ПОДДЪРЖАМЕ ЗДРАВОСЛОВНИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ.

Едно от най-важните неща в  процеса на опознаването е да разберем какви взаимоотношения поддържа другия човек и колко здравословни са те. Има ли добра връзка със своите родители (особено с родителя от противоположния пол)? Има ли тя/ той кръг от близки приятели, които да им влияе положително и чиито модел на поведение е достоен за подражание? Тя/той има ли лидери или ментори, до които се допитва за мъдър съвет? Всички тези взаимоотношения са стълбове на една здравословна култура и атмосфера в живота на човека. Колкото по-силни са те, толкова повече устойчивост, подкрепа и отчетност придобива двойката в изграждането на здрав брак.

3. ИМАМЕ ЕДНАКВИ РАЗБИРАНИЯ ЗА ТОВА КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БРАЧНИЯ ЗАВЕТ.

colin-maynard-269472-unsplash

Според Послание към Ефесяните пета глава, взаимоотношението между съпругът и съпругата трябва да изглежда като любовта между Христос и църквата. Тази представа за брака не е свързана със себереализация, а със себеотдаване, саможертвена любов и взаимно отстъпване. Мъж и жена, които са съгласни да посветят живота си един за друг и да се обичат един друг така, както Исус обича, се отправят към брака с правилни очаквания и намерения.

Бракът не е свързан със себереализация, а със себеотдаване, саможертвена любов и взаимно отстъпване.

4. ИМАМЕ ВЗАИМОСПОДЕЛЕНИ РАЗБИРАНИЯ ЗА ЖИВОТА СИ.

В здравия брак всеки от партньорите насърчава и подкрепя мечтите, призива и целта на другия и приема, че за да се осъществят, са необходими известни жертви, напасване и компромиси. За да сработи, представите и разбиранията на партньорите за живота, които искат да изградят заедно брака, трябва да хармонизират добре. Ако единият човек се чувства привлечен от Африканската пустиня, а другият от Уол Стрийт, би било трудно да изградят живот заедно. Ако единият иска да има две деца, а другият – да осинови цяло сиропиталище, то най-вероятно всеки би теглил в различна посока. Здравите двойки са си задавали много подобни важни въпроси и знаят, че са „на една страница“.

Ако сериозно си поел в посока брачен живот, моля те, провери дали го правиш с правилните мотиви. Заслужава си!


Автор: Дани Силк

Превод: Моника Атанасова

Източник: https://www.lovingonpurpose.com


Още статии като тази прочетете ТУК: 

Никой не иска да си признае, че сам саботира живота си!

Най-ценният отговор на татко

Какво означава „татко” за мен?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *