Християнските ценности, вдъхновили делото на български будители

Надали има българин, който да не е чувал за Вазов, Ботев или Левски. Но малко известен факт е, че тяхното велико дело до голяма степен е повлияно от християнската им вяра и убеждения.

Представяме ви някои от най-бележитите ни родоначалници, идеолози, поети, духовници и революционери, които променят българската история, обогатяват националната култура и изграждат нашето самосъзнание, благодарение на християнските ценности, които изповядват.

Проницателност и национална принадлежност 

Идеята за изграждане на национална идентичност у българина вдъхновява делото на Паисий Хилендарски да напише “История Славянобългарска”. Отец Паисий първи долавя нуждата от създаването на исторически труд, който изгражда самочувствие в българите и ги кара да се гордеят със своето минало.

„Разяждаше ме постепенно ревност и жалост за моя български род, че няма на едно събрана история за преславните деяния от първите времена на нашия род, светци и царе. Така и много пъти сърбите и гърците ни укоряваха, че нямаме своя история.”

Отец Паисий

 

Жертвоготовност

Делото на Христо Ботев е изпълнено с жертвоготовност, любов към хората и към отечеството. Неслучайно е един от най-известните ни и признати български революционери, поети и публицисти. Автор е на изключително значими за българското литературно наследство произведения като “Майце си”, “На прощаване”, “Моята молитва”, “Хаджи Димитър”, “Обесването на Васил Левски”

“Доброто, което струвам на ближния, струвам го на Бога!”

Христо Ботев

 

Вяра и любов

Васил Левски е борец-революционер, пожертвал живота си в служба на народа и отечеството си, символ на героизма и патриотизма. От ранно детство Апостолът на свободата е закърмен с христовата вяра и евангелска нравственост, които  повлияват на революционното му дело.

Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!“

Васил Левски

 

Милост и състрадание

Иван Вазов е най-популярният наш поет и писател. Любопитен факт е, че е посветил на Бог повече от 100 стихотворения. Творецът живее със страданията на народа и често изразява милосърдие в произведенията си (“След Сливница”, “Таз война”, “Нощно бдение”, “Свири нощната фъртуна”).

„Аз пях за България, защото я обичах! Свидетел, очевидец на страшните й борби, на големите й страдания, на безкрайната й слава и нечуваните й геройски усилия. Аз не можех да остана хладен. Аз се радвах, аз плаках, аз трептях с душата на целия народ. Душевно обединен в този час, народът иска да докаже, че въпреки всички пречки, той живее, че въпреки всички нещастия, той напредва. И мой дълг е в края на моя жизнен път, поради голямата вяра, която имам в бъдещето, да извикам на моя народ: Не се отчайвай! Вярвай! Работи в братски сговор, със съединени сили! И уверен в несъмнения успех, аз извиквам всичката мощ на вярата си и любовта си: Да живее българския народ! Да живее България!“

Иван Вазов

 

Смиреност и служба към народа

Свети Иван Рилски е български духовник, монах, светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, както и патрон на българските будители. Посветил е живота си в служба за народа. Според исторически сведения извършва множество чудеса, помага на хората в нужда и изцелява от тежки болести.

“Не бойте се, защото Божията сила в немощ се показва съвършена”

Свети Иван Рилски

 

Отдаденост и посвещение

Братят Кирил и Методий са отдали почти целия си живот на активна мисионерска и просветителска дейност. На тях се дължи създаването на азбуката глаголица – първата азбука, която служи за писменост на старославянския език. Благодарение на това тяхно дело те превеждат и популяризират Библията на старобългарски език и разпространяват християнството сред славяноезичните народи.

 

 

Трудолюбие, дисциплина и стремеж към знания

Животът на Неофит Рилски е изпълнен с непрекъснат стремеж към знания, поради което е определян като „патриарх на българските учители и книжовници“. Неговият труд  оставя значим отпечатък в българското просветно движение. Неофит Рилски създава първия успешен превод на Новия Завет на новобългарски език. Други негови значими постижения в областта на българската просвета са основаването на първото българско светско училище в Габрово, утвърждаването на новобългарския книжовен език, написването на учебници и учебни помагала, създаването на първия български глобус.

“Стига толкова спане, колкото е спала нашата България достатъчно векове…!”

Неофит Рилски

 

Постоянство, буден ум и свободен дух

Петко Славейков – виден общественик, поет, просветен деец, публицист, издател на едни от най-важните и четени вестници за възрожденския български народ, политик. Превежда и редактира Библията на родния ни език. Дело, изключително важно и отговорно, както от християнска, така и от езикова гледна точка.

“Учителите държат бъдещето на народа в ръцете си.”

Петко Славейков

 

Щедрост и добри дела

Васил Априлов е български стопански и просветен деец, дарител, писател от времето на Българското възраждане. Той открива първото българско светско взаимно училище Априловска гимназия и създава цяла мрежа модерни български училища, подготвяйки квалифицирани учители. Завещава цялото си състояние на габровската община за построяване на нова сграда на училището.

„Тези, които не правят благодеяния, не трябва да бъдат извеждани на сцената, тяхната участ е забравата“

Васил Априлов

 

Скъпи Народни будители, вашето дело е повод да се гордеем, че сме българи и ни припомня кои са стойностните неща, достойни за почит и уважение. Благодарим ви за вашите отдаденост, жертвоготовност, смиреност, дисциплинираност, посветеност, любов и грижа. Благодарим ви, че съхранихте духовните ни ценности и морал през вековете. Бъдете почетени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *