Как да се молим с Божието Слово: Псалм 23

Псалм 23 е невероятен пасаж от Божието Слово, с който можеш да се молиш и да разговаряш с Бог. Псалм 23 е прокламация на Божията суверенна грижа и промисъл, дори и в най-тежките сезони на твоя живот:

„Господ е Пастир мой; няма да остана в нужда. На зелени пасбища ме успокоява, при тихи води ме завежда. Освежава душата ми, води ме през прави пътеки заради името Си. Да! И в долината на мрачната сянка, ако ходя, няма да се уплаша от зло, защото Ти си с мене. Твоят жезъл и Твоята тояга – те ме утешават. Приготвяш пред мене трапеза в присъствието на неприятелите ми. Помазал си с миро главата ми, чашата ми се прелива. Наистина благост и милост ще ме следват през всичките дни на живота ми и аз ще живея завинаги в дома Господен.“ Псалм 23

Може да започнеш да се молиш така:

1. “Господ е Пастир мой; няма да остана в нужда“

„Господи, благодаря Ти, че Ти си моят Пастир. Ти си Онзи, Който ме водиш и се грижиш за мен, Онзи, чиито очи са върху моя живот. Ти си, Който не ме оставяш да страня от Твоя път. Твоята грижа е в живота ми всякога. Твоето слово е истина. Аз няма да остана в нужда! Ти си Бог, Който снабдяваш всяка моя нужда от Твоето богатство в слава. Боже, Ти знаеш от какво се нуждая преди още да изрека моите нужди пред Теб. Ти знаеш всичко, Господи! Научи ме, да не бъда като „езичниците“, които Те търсят за всичко останало, но не и копнеейки Твоето лице и сърце. Господи, издигам очите си към Теб, знаейки че Ти Си моят Пастир, знаейки че Ти се грижиш за мен, знаейки, че ме обичаш, знаейки, че ме пазиш и закриляш. Снабди всяка моя нужда от Твоето богатство в слава!

2. “На зелени пасбища ме успокоява, при тихи води ме завежда, освежава душата ми”

Боже, Твоето слово казва, че на зелени пасбища ме успокояваш! Снабди, Господи, всяка моя емоционална нужда. Моля те съзидай в мен онзи емоционален баланс, от който имам нужда!

При тихи води ме завеждаш! Господи, заведи ума ми на място на мир и сигурност, мислите ми – на място на увереност. Боже, докосни вътрешния ми свят и го подреди. Заведи ме на Своите пасбища, Господи! Заведи ме на място на мир и спокойствие. Заведи ме при тихи води, Господи, за да пия от тях. Нека тези води да ме освежават и да пълнят душата ми с радост, сила и ново начало. Нека водата на Святия Дух и присъствието на Святия Дух да ме освежава.

3. “Води ме през прави пътеки заради името Си”

Господи, води ме през прави пътеки, заради името Си. Поради това, което си Ти, Боже. Ти няма да ме оставиш да се отклоня от Твоите праведни пътища. Докато имам съзнание за Теб и викам към Теб, Ти, Господи, ще ме водиш. Ти ще ме напътстваш! Твоята добра ръка е винаги върху мен, затова се моля, води ме по Твоите пътища, Боже, води ме по прави пътеки заради името Си. Напътствай ме, Господи! Предпазвай ме от всички онези пътища, които водят към ада и ме научи да избирам онези пътеки, които изграждат характера ми, моето постоянство и доверие в Теб.

4. “Да! И в долината на мрачната сянка, ако ходя, няма да се уплаша от зло, защото Ти си с мене.”

Да, и в долината на мрачната сянка, ако ходя, няма да се уплаша от зло, защото Ти си с мен! Боже, аз знам, че днес ще се изправя пред много неща, които няма да ми харесат. Ти не си ми обещал, че животът ще бъде лесен, нито, че няма да срещна злополучие или злощастие. Но насред всичко това, аз Те моля, Господи, очите ми да бъдат върху Теб. Защото, когато дойде мрачната сянка, аз не искам да се плаша или да бъда под влиянието на стреса и тежестта на обстоятелствата. Няма да се боя, защото Ти си с мен!

5. “Твоят жезъл и Твоята тояга – те ме утешават”

Твоят жезъл и твоята тояга – те ме утешават. Твоята върховна власт, Твоето господство и Твоето величие ми казват „спокойно, имай мир“, те ми казват „всичко ще бъде наред, Аз съм с теб, не се страхувай, не се притеснявай! Моята власт е достатъчна, Моята закрила е достатъчна. Ситуациите, обстоятелствата и всички онези неща, които не можеш да контролираш, Аз съм способен да ги обърна за твое добро. Довери ми се – Аз съм с теб! Не се страхувай от мрачната сянка, не се страхувай от неизвестното, не се страхувай от последиците. Аз съм с теб! Дори и да преминаваш през неизвестното, Моят жезъл и Моята тояга – те ще те утешат, те ще ти дадат мир, те ще ти дадат надежда“.

6. “Приготвяш пред мене трапеза в присъствието на неприятелите ми”

„Приготвяш пред мен трапеза в присъствието на неприятелите ми“ означава, че Бог е Онзи, Който обръща всичко за твое добро. Никой и нищо не може да те спъне в онова, което Бог е приготвил за теб. Дори врагът да използва обстоятелства и хора срещу теб, ако твоето сърце търси Бог, Той винаги ще обърне тези ситуации в твоя полза. Бог винаги приготвя трапеза в присъствието на злополучия, злощастия и неочаквани събития. Той обръща всичко за добро на онези, които Го обичат и които са призовани според Неговото намерение.

7. “Помазал си с миро главата ми, чашата ми се прелива”

„Помазал си с миро главата ми“ означава, че Бог е Онзи, Който излива присъствието си всеки ден върху теб. Бог помазва живота ти с мирото на Неговото присъствие, за да те предпази от лъжите, измамите, заблудите, изкушенията и съблазните, които лукавият е приготвил за теб. Така че може да се молиш: „Боже, помажи ме с Твоето миро, с присъствието на Святия Дух“. Святият Дух е онази Личност, Която идва и нашепва истината вътре в теб. Той е онзи нежен, но сигурен глас, който ти казва: „Това е добре“ или „Това не е добре“.

„Боже, помажи с миро главата ми, за да взимам правилни решения, да мисля правилно и да избирам правилно. Чашата ми прелива!“ Бог е Онзи, Който излива благословения, за да прелива чашата ти от тях. Твоята чаша е предопределена да бъде пълна с благата на Бога. Затова се моли според Божието слово, защото Божието обещание е Той да излива от Своите изобилни блага в чашата на твоя живот.

8. “Наистина благост и милост ще ме следват през всичките дни на живота ми и аз ще живея завинаги в дома Господен”

„Наистина благост и милост ще ме следват през всичките дни на живота ми“ означава, че независимо дали падаш или ставаш, дали се проваляш или успяваш, Божията благодат е към теб – тя е безусловна. В Божието слово се казва, че всяка сутрин Неговата милост е нова, което означава, че Той избира да те надари с милостта си още преди да си направил каквото и да било, правилно или неправилно през деня. Всяка сутрин, преди да си извършил добро или зло, Той те благославя и казва „Моята благодат, Моята милост и Моята благост към теб са завещани“. Бог не очаква да завърши деня, за да го оцени и да ти каже: „Заслужаваш милост и благост“ или „Днес те обичам, защото беше добър и се справи добре“. Не! Той казва, че още от сутринта, преди да направиш каквото и да е, Неговата благост и милост са към теб, Неговото добро намерение е върху теб, Неговата благодат е на твое разположение. Затова благодари на Бог, че благостта и милостта Му ходят след теб. Ти вървиш напред в деня си, а те те следват – те са твоята духовна сянка.

Благодаря Ти, Господи, че ме учиш да се моля с Псалм 23. Предавам днес моя ден в Твоите ръце и заявявам всички изговорени към мен обещания в Псалм 23.


Поучение от Пастор Светослав Петров

One thought on “Как да се молим с Божието Слово: Псалм 23

  1. Моника каза:

    Благодаря! Благодаря! Благодаря! Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *