Skip to content Skip to footer

Ден 21 – Дай живота си | 28 Видение

Ден 21 – Дай живота си

„Това е Моята заповед, да се любите един друг, както Аз ви възлюбих. Никой няма по-голяма любов от това, щото да даде живота си за приятелите си.“ Ев. на Йоан 15:12–13

Наблюдавайки последните 25 години, смело мога да кажа, че възприятието за социалната ангажираност на вярващите от християнските общности драстично се промени: от пълно отричане на секуларната, светска активност до цялостно фокусиране върху кариерното и личностно развитие.

Обичам да чета книги, тонове книги. Със сигурност сте забелязали все по-нарастващата тенденция по рафтовете в книжарниците. Заглавия от рода: „Как да станеш по-успешен“, „Как да откриеш истинското си Аз“, „Бъди себе си“, „Превърни се в своя супергерой“ и т.н. са навсякъде! Жанрът тип „Себереализация“ придобива все по-голяма популярност. Всъщност за 2014 год. този жанр е бил с най-много продажби в света!

Търсенето на тези заглавия показва една дълбока нужда във всяко човешко същество. Всички ние имаме вътрешна потребност, силно желание да се превърнем, да бъдем нещо по-добро от това, което смятаме, че сме в момента.

Искаме да сме Някой!

Онова, което може да прочетем в повечето книги за себереализация са техники, с които трябва да работим върху себе си. Има безчет теории, стратегии и приложения, които ни се предлагат, за да станем по-доброто „Себе си“. В общи линии, всички те стигат до заключението: погрижи се добре за себе си; инвестирай в себе си; развивай своя собствен потенциал и ще постигнеш върха на своя личен успех.

Христос дойде и ни разкри една друга парадигма!

Като последовател на Исус, не е нужно да поставяш целия фокус върху себе си, за да имаш най-добрия живот. Той ни учи да поставим очите си отвъд себе си също – към Бог и към хората около нас. Дълбоката истина, разкрита в живота на Спасителя е тази:

„само когато се отречем от себе си и започнем да служим, да се грижим и обичаме другите, само тогава можем да се превърнем в тези, които Той ни е създал да бъдем“.

В Евангелие на Матей, Исус казва това: „Който намери живота си, ще го изгуби; и който изгуби живота си заради Мене, ще го намери.“ Фокусирайки се единствено и само върху нашето личностно, социално и кариерно развитие, изключвайки идеята да служим на другите, ще доведе до размиване, объркване и пропускане на Божието намерение за нашия живот. Исус е Нашия пример и ние сме призовани да Го следваме!

Какво мотивира живота ти и какви са човешките ти амбиции? Как смяташ да постигнеш целите си? Има ли области, които не си предал на Христос и не следваш Неговия пример за себереализация?

Когато предаваме живота си всеки ден в Неговата ръка, когато живеем обичайки и служейки на хората около нас, тогава ще преоткрием благодатта на Бог, която е способна да ни направи да бъдем онези, които Той ни е създал да бъдем. Тогава и само тогава ще се превърнем в онези хора, които винаги сме искали да бъдем!

Молитва

Татко, благодаря Ти, че изпрати Своя Син в този свят, за да ми покаже как да живея живота си за Твоето Царство. Разкрий ми кое е това, което трябва да предам в живота си, за да Те следвам. Помогни ми да бъда като Христос, Който даде живота Си в служба за хората. Избирам да умра за себето си, за да живея за Христа. В Името на Исус, Амин.

Стихове за прочит

  • Евангелие на Йоан 13:1–17
  • Евангелие на Йоан 13:34–35
  • 2 Коринтяни 5:14–21

Стих за запаметяване

  • Притчи 16:3 – „Възлагай делата си на Господа, и Той ще утвърди намерения ти.“
Предстоящи събития

Национална Християнска Конференция 2022

26 май 2022-28 май 2022 Международен Панаир Пловдив
Очаква ни нещо много вълнуващо през Май 2022 година! Национална Християнска Конференция със съвременни Божии великани: Кен Гот, House of Prayer Europe; Джон и Каръл Арнот, Catch the Fire, Toronto; Хайди Бейкър, Iris Global.

Неделни събрания с Джон и Керъл Арнот и Кен Гот

29 май 2022 10:30 Международен Панаир Пловдив
На 29 май /неделя/, след края на Национална Християнска Конференция 2022, ще има още две събрания за всички църкви в града. Ще служат Джон и Керъл Арнот и Кен Гот, а…
Контакти
гр. Пловдив 4002,ул. Тракия 57А