Skip to content Skip to footer

Ден 21 – Обичай своя пастир | 21 Принадлежност

Обичай своя пастир

„И молим ви, братя, да признавате тези, които се трудят между вас като ваши настойници в Господа и ваши увещатели, и да ги почитате твърде много с любов заради делото им“
1 Солунци 5:12,1

Основата на единството и силата на една църква е в почитта към хората, които водят. Няма съвършени водачи, но въпреки това от пасторите негласно се очаква да изпълнят невъзможната задача да ощастливяват всички, а това е нещо, което дори Исус не можа да направи! Често се случва да служат като посредници между наранени, враждуващи или незрели членове, които най-накрая обвиняват не кого да е, а именно тях за проблемите си. Пасторите и презвитерите се нуждаят също толкова от молитва, насърчение, признателност и любов, както всеки един друг.

Библията много ясно учи как трябва да се отнасяме към пасторите и презвитерите: „Бъдете послушни на вашите наставници и им се покорявайте (защото те бдят за душите ви като отговорни за тях), за да изпълнят това бдение с радост, а не с въздишане; защото да бдят с въздишане не би било полезно за вас“ (Евреи 13:17).

Един ден те ще застанат пред Бог и ще дадат отчет колко добре са се грижили за теб, но също така не забравяй, че ти също ще отговаряш пред Него за това колко добре си ги следвал.

Всеки би се съгласил, че работата с хора е една от най-трудните на света. Според мен от всички професии, в които се работи с хора, “пасторската професия” е най-трудна. Повечето пастори са претоварени и въпреки това недостатъчно заплатени. Повечето пастори отдават много повече на своята църква (време, талант и посвещение), отколкото църквата може да им даде обратно във вид на признателност или благодарност.

Искам нашия Дом да знае как да почита Божия призив върху пасторското семейство, защото само така можем да имаме изобилието на Божието благоволение върху църквата ни. Това, което не ценим достатъчно, много скоро губим и напуска живота ни. Всеки пастор, копнее да види хора около себе си, които правят всичко по силите си, за да му помогнат в носенето на тежестта на видението.

Днес завършваме „21 дни на Приближаване и Принадлежност“. С това си последно послание ще се опитам да ти помогна да се „Приближиш и Принадлежиш“ малко повече до сърцето на своя пастор.

По-долу са 21(двадесет и един) начина как да бъдеш благословение за своя лидер:

# 1. Отдели време, за да му благодариш!

Има много хора, които идват на служба и бързат да си тръгнат! Остани след службата, поговори с пастора си и му кажи някоя хубава дума. Кажи му, че израстваш в Бога чрез неговата грижа. Малкото отношение или усмивка са достатъчни той да знае, че го цениш и обичаш.

# 2. Изпращай му поздравителни съобщения или картички!

В повечето случаи хората информират пастора си за негативни новини или отрицателни неща. Малко хора пишат на лидера си окуражителни съобщения колко много са били благословени от него. Правейки това два или три пъти в годината това ще държи пастора ти силен.

# 3. Имал ли си нужда от пастора си за нещо – погребение, сватба, посещение в болница или съветване?

Никога не позволявай на пастора си да извърши услуга за теб или семейството ти, без да му се отблагодариш за това. Не забравяй да му дадеш благодарствена картичка с подарък или благословение в нея. Повечето пастори не биха очаквали нещо такова, въпреки това никога не пропускай шанса да ги благословиш.

# 4. Добра традиция е църквата да отдава почит на пастора и неговото семейство със специална служба и месец на благодарност през годината!

Обикновено това се случва през Октомври в повечето църкви. Едно такова събитие възпитава Дома в признателност и почит към пасторското семейство.

# 5. Никога не пренебрегвай съпругата на пастора!

Двамата, пасторът и съпругата му са едно. Повечето съпруги са също толкова ангажирани, а в много случаи и много повече от самия пастор. Не можеш да обичаш пастора и да не обичаш съпругата му! Не приемай жената на пастора за даденост. Тя чувства всяка болка, обида и отхвърляне, които пасторът чувства. Когато уважаваш, цениш и благославяш съпругата на пастора си, ти благославяш самия него.

# 6. Никога не забравяйте децата на пасторите си!

Децата на пасторите в повечето случаи са незаслужено третирани и пренебрегвани.  Направи нещо за тях, което ще им покаже твоята благодарност. Много от тях са понякога в “семейния бизнес”, без да бъдат питани за това. Показвай им, че ги обичаш и цениш всичко, което са и правят, за да бъде църквата онова невероятно място, каквото е за теб.

# 7. Кога бе последния път, когато вашият пастор си все заслужена ваканция?

Църквата трябва да мисли за това. Да изчезне за няколко дни или няколко седмици, за да „презареди батериите“ и отпочине, ще му помогне за това да бъде много по-добър в работата си.

# 8. Моли се за пасторското семейство!

Отделяй всеки ден време в молитва за тях. Моли се Господ да ги укрепва, да им осигурява и изпраща помощта, необходима за изпълнение на видението в живота им.

# 9. Никога не изпращай празна поздравителна картичка или писмо!

Прибавяй подарък, сума или ваучер. В повечето случаи пасторите четат прекрасни пожелания. Направи нещо повече от това!

# 10. Бъди редовен и навреме на църковните събрания в неделя!

Да бъдеш навреме и участваш от самото начало в неделното събрание помага на пастора да чувства, че това което прави е оценено и не се труди напразно.

# 11. Бъди щедър дарител в църквата!

Факт е, че 20% от хората (или по-малко) носят 80% от финансовото бреме на църквата. Не бъди само получател, но и подпомагащ целите на Бог. Нищо не говори толкова силно, че си зад своя пастор и видението на църквата както твоя десятък и дарение.

# 12. Не забравяй Рождество!

Направи така, че Рождество да бъде запомнящо се за твоя пастор. Сам или с помощта на други хора от църквата направи този празник благословен за него.

# 13. Не позволявай на пастора си да те подсеща за по-горните неща!

Отделяй време за това и въвлечи цялата църква. Ако го обичаш и цениш, организирай максимално повече хора с това отношение и служене на пасторското семейство.

# 14. Да бъдеш благословение на своя пастор е повече от това да го благословиш материално!

Когато си благословен от пастора и неговото лидерство, споделяй това вълнение с хората около теб, твоите познати, приятели или в социалните медии. Кани хора, за да го чуят и преживеят църквата, която посещаваш. Ако обичаш мястото, където Господ те е посадил, помогни му да расте и да достига повече и повече хора. Ако всеки прави това, църквата ни ще “експлодира” от нови хора!

# 15. Бъди доброволец в църквата!

Винаги има нещо, което трябва да се свърши. Когато имаш това желание и отношение, тогава бремето в работата ще е по-лека за твоя пастор.

# 16. Никога не забравяй рождения ден на пастора или рождения ден на съпругата му!

Не забравяй да отбележиш тази дата в календара на църквата и направи така, че всички да отпразнуват подобаващо това събитие!

# 17. Слушай проповедта на своя пастор!

Има хора, които спят, говорят, дъвчат, разхождат се по коридорите или са в социалните медии, докато техният пастор говори в неделното събрание. Води си бележки, бъди фокусиран, съгласявай се с него чрез “езика на тялото“, не забравяй да го уверяваш, че следиш мисълта му през цялото време на проповедта.

# 18. Никога не участвай в клюки срещу него или говорене зад гърба му!

Когато хората се огорчат или обидят от нещо в църквата, винаги за това е виновен пасторът. Обикновено тези хора не си държат устата затворена. Не участвай в техните интриги. Пази името на своя пастор от клевети.

# 19. Пророк Езекил 44:30 казва: “също давайте на свещеника първака от тестото си, за да почива благословение на домовете ви.”

Сей своите семена в Божия човек! Твоето финансово семе, посято в помазанието на твоя пастор, ще произведе жътва на благословение за теб и дома ти.

# 20. Подкрепяй своя пастор в социалните медии?

Отделяй време, за да четеш публикациите му, да харесваш и да ги споделяш. Да вижда, че членовете на църквата се радват и харесват това, което има стойност за него, е изключително насърчаващо.

# 21. Никога не забравяй кой е твоят пастор!

Господ каза: “И ще ви дам пастири по Моето сърце” Еремия 3:15. Твоят пастор е изпратен от Бог за теб и твоето семейство. Той е подарък от самия Христос за теб. Ефесяни 4:10-12: “И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители, за делото на служението, за назиданието на Христовото тяло, с цел да се усъвършенствуват светиите.” Винаги почитай и уважавай своя пастор. Не бъди твърде фамилиарен с него. Той не е просто приятел. Той е гласът на Бог за църквата и живота ти. Във 2 Летописи 20:20 се казва: “Вярвайте в Господа вашия Бог и ще се утвърдите; вярвайте пророците  Му и ще благоуспявате.”

Почитта е повече от казани думи. Отдели времето, талантите и това, което притежаваш и бъди благословение за Божия човек в живота си, тогава ще благоуспяваш във всичко що вършиш!

Молитва

Боже, научи ми как да обичам, почитам и служа на моя пастор. Искам да бъда онзи, на когото той разчита и може да има пълно доверие. Нека моето посвещение го радва и насърчава, подкрепя и вдъхновява. Помогни ми да се уча от него и следвам примера му. Днес аз се моля за него и семейството му. Благослови го във всичко, което върши, снабди нуждите му и му дай радост, мир и удовлетворение в пътя, по който върви. В Името на Исус, Амин!

Стихове за прочит

Евреи 13:7

„Помнете ония, които са ви били наставници, които са ви говорили  Божието слово; и като се взирате в сетнината на техния начин на живеене, подражавайте вярата им.“

1 Тимотей 5:17,18

„Презвитерите, които управляват добре, нека се удостояват с двойна почит, особено ония, които се трудят в словото и поучението, защото писанието казва: “Да не обвързваш устата на вола, когато вършее”; и: “Работникът заслужа заплатата си.“

Галатяни 6:6,7

„А тоя, който се поучава в Божието слово, нека прави участник във всичките си блага този, който го учи. Недейте се лъга; Бог не е за подиграване: понеже каквото посее човек, това ще и да пожъне.“

Стих за запаметяване

Второзаконие 5:16

„Почитай баща си и майка си, според както ти заповяда Господ твоят Бог, за да се продължат дните ти и да благоденствуваш на земята, която Господ твоят Бог ти дава.“

СЪБИТИЯ

Последвай ни

Абонирай се

Стани част от месечния ни бюлетин и чуй първи за това, което правим като църква

GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner